domingo, 1 de marzo de 2009

Eleccions de Galicia i Euskadi.

Hi ha feina avui, vaig al gra.

Eleccions gallegues: Quan un partit minoritari es fa gran ha de saber governar i oblidar els tics que feia servir a la opisició quan era petit. Lo del BNG es una medicina que potser també li tocarà provar també a ERC. La campanya electoral del PP, de llibre. Ho han fet bé i es veia venir. PSG i BNG no han sapigut explicar que han fet en els 4 últims anys, que segur que a més d'errors quelcom positiu també hauran fet. L'incident dels iaios enganyats al míting del BNG + la foto del lider del BNG al iot de l'empresari al qual li van donar subvencions + el cotxe de 80 milions de peles del president + les reformes al despatx presidencial al final passen factura, i més, en temps de crisi. Les passades eleccions, PSG i BNG van poder sumar pels pèls i ara les cosses han tornat al seu lloc. Torno a repetir, la campanya del PP, de llibre. Ha anat a buscar els vots allà on havia de trobar-los. I el lider del partit ha donat el "callo". Les cosses com son. Que n'aprenguin els altres.

Eleccions vasques:
1) Primer comentari: Que el nacionalisme català aprengui dels errors dels altres. Que PNV i EA hagin anat separats els hi ha costat potser la trona. EA s'ha fotut una castanya d'aquelles que hauran vist els ocellets. Sumar PNV i EA era governar sense molts problemes.

2) La pujada del PSE es molt elevada. Quelcom ha fet bé en Patxi López per ser vist com a alternativa de govern per molta part d'electorat. Ara fa falta saber que farà. O governa amb el PP o govern de concentració amb el PNV. Tela marinera. Faci el que faci tindrà gent emprenyada pels dos costats extrems del partit (els que volguin pacte amb el PNV o els que els volguin pacte amb el PP).

3) El PP aguanta encara que baixa de 15 a 13 escons i que el tercer escó de Guipúscoa es in-extremis i que el sisé de Alava tampoc és d'aquells folgats. A Alava han perdut el lideratge de les forces constitucionalistes en els últims 4 anys. Compte que UPD ha tret un escó a Alava. A la vegada, son decisius amb UPD si el PSE vol governar amb ells. Cauran molts tòtems. Ja només els hi faltarà ser vistos com a útils a Catalunya.

4) Aralar: Un món independentista i que condemna la violència treu representació als 3 territoris. Un possible model a seguir pel món de l'esquerra abertzale quan ETA deixi les armes i es disolgui.

5) UPD: Si es confirma que PSE i PP sumen 37 escons a Euskadi, UPD té la clau. La "jefa" d'UPD era una de les 3 persones que van optar a la secretaria general quan el PSC va fer cap del PSOE a Rodríguez Zapatero. La vida dóna moltes voltes.

6) Si PSE i PP sumen al final 38, el tema està cantat. Patxi, lehendakari.
Si PSE i PP sumen 37 i necessiten UPD, el tema ja no el tinc tant clar.
Si PNV i PSE governen en concentració, per a mi, serà una sorpresa.

7) Els 100.000 vots nuls també mereixen un petit comentari. No m'agrada però són 100.000. Un camp del Barça es encara molta gent. Algun dia tornaran a votar, però abans hauran d'acabar amb la lacra d'ETA que té Euskadi i la societat espanyola. Una cosa es fer política i onaltre fer terrorisme i xantatge.

Punt final en clau de líders de partits: Rajoy salva el primer "match ball" que tenia en contra i surt reforçat. Els matxets potser ara es guardaran als calaixos però algun dia tornaran a sortir quan els resultats no siguin els esperats.

En ZP té tants problemes que la pèrdua de Galicia la deu tenir ja asumida i el possible govern a Euskadi no el deu poder ni disfrutar.


NOTA FINAL: Mentre escrivia es confirma que el PSE perd un escó a Alava i passa a EA. Aquest últim escó ha anat d'1 vot. Si, 1 vot. Com que falta comptar el vot de l'estranger crec que quan es comptin aqusts vots el PSE retendrà aquest escó o sigui que el PSE i PP sumaran sense UPD.