lunes, 16 de febrero de 2009

Comença el "corralito" ???

Després de massa temps sense escriure, la següent noticia fa que torni a la "palestra".

16/02/2009 "Eleconomista.es": Santander Banif Inmobliario ha solicitado a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), la suspensión de los reembolsos de las participaciones durante dos años.

Anem a pams.

Hi ha hagut persones, que durant els ultims anys, han comprat participacions d'un fons d'inversió que invertia els fons aportats pels diferents partíceps en inmobles, normalment en inmobles per posteriorment llogar-los, principalment oficines o locals comercials de certa importància. El fons d'inversió durant els últims 5 anys ha donat una rendibilitat del 23,37%, encara que l'ultim any ha baixat un 3, 42%, una baixada que no es molt gran, tenint en compte el 50% que han baixat els mercats borsaris en els últims 12 mesos.

Ojo al dato el que té aquest fons, 5 centres comercials, 25 edificis d'oficines, 132 edificis de vivendes amb 7.195 pisos, dos residències de la tercera edat, una resi d'estudiants i, més ojo al dato, 15.500 places de parking. Pobres precisament, no son.

Aquest fons d'inversió, té una característica, els partíceps només poden liquidar les seves participacions crec que dos cops l'any. Aixó es fa perquè com que la inversió es en inmobles, no es fàcil convertir en diners d'un dia a l'altra els inmobles i per això el gestor del fons ha de tenir una part del patrimoni en liquidesa per poder fer front a les devolucions als partíceps.

Doncs bé, els "bonafes" que no van sortir l'ultim cop que va haver la "finestra oberta", el 16 d'octubre del 2008, s'han quedat enganxats. Exactament uns 42.522 partíceps han quedat atrapats en un "corralito" d'aquells que flipes mandonguilles. Els que ara volien sortir van demanar reemborsaments fins el 13 de Febrer per valor de 2.617 milions d'euros, el 80% del valor del fons. El fons, obviament, no pot convertir en 10 dies 250.000 milions de les antigues pessetes de totxo a diners. Els partíceps deuen flipar, ja que els hi donaran el 10% dels diners que demanen en dos mesos i la resta, si poden, en dos anys. La culpa, d'ells i dels il-luminats analistes que els asesoren. Em recorda al cas de Forum Filatélico, on mentre alguns tenien uns rendiments lamentables dels seus pocs estalvis, altres (els que tenien segells al Forum), se'n enfotien del "gran olfacte" que tenien per buscar rendiments més alts per les seves inversions monetàries. Llavors, com sempre, quan peta la cosa, la culpa sempre es del govern, del regulador, del titular del fons, etc, etc, però mai del burro que no havia mirat mai en que collons li invertien els diners... Doncs ara, més del mateix, però amb menys gent i onaltre perfil inversor.

La situació econòmica, no descubreixo res nou, es lamentable. No sé on acabarà aixó, hi ha molt "crack" opinant, els "nostradamus" escriuen cada dia noves versions del fi del capitalisme, les receptes màgiques dels governants fan miques qualsevol unitat mínima d'intel-ligència que queda viva al cervell dels governats, etc, etc. Certament, penós.

El que em preocupa de veritat es que de la història s'aprèn que primer hi ha una crisi financera, després una crisi económica, més tard una crisi social i acaba el tema amb una crisi política. De l'última gran crisi de l'any 1929, ja sabem a Europa com vam acabar deu anys més tard....... Potser mesclo naps amb cols.

Mentre escrivia aquest texte, Mr. Obama ha signat l'últim gran plan americà per arreglar el tema. El Dow Jones tanca la jornada a mínims del dia. La desconfiança es màxima, per cert Obama ja té unes bosses als ulls (ojeras) que alucines. I només porta un mes......

Bueno, no us molesto, si algú vol anar contra corrent i pensa en la seva jubilació potser ara es un bon moment per invertir en accions a llarg plaç. De que?? Si algú té valor que compri algun banc (Bbva o Santander) i si vol anar sobre segur un Repsol, Gas Natural, Agbar, Criteria. Crec que benzina, gas i aigua sempre en necessitarem. Qui compri accions que les guardi en una caixeta i dintre de 10 anys que les torni a mirar. Potser haurà fet un bon negoci. O no. Potser lo barat d'avui demà es car. Això mai es sap.......

No hay comentarios: