miércoles, 13 de febrero de 2008

Mala notícia per l'aeroport del Prat

Segons publiquen diverses agències, Marsans renuncia a comprar Spanair.

Aixó dona via lliure a la oferta que presentarà Iberia o Air Nostrum per comprar la companyia.

L'objectiu final es molt senzill, Iberia compra Spanair, Vueling s'uneix a Clickair o a l'inrevés(participada en un 20% per Iberia) i al final tot el mercat de competència a l'espai domèstic torna a quedar en mans monopolístiques qüasi d'Iberia (la qüota de mercat seria superior al 70%).

El moviment de Cajamadrid a Iberia, "recomanat" entre altres per Esperanza Aguirre Gil de Biedma, (això si que es ser astut, no com el nostre que es deu passar el dia pensant si el TGV ha de passar per sota la Sagrada Familia o no), tanca en part les portes a una posible entrada de capital forani a la companyia de bandera(s'especulava amb l'entrada de British Airways o Lufthansa a Iberia i es perdia el caràcter espanyol de la mateixa).

Iberia té tot el seu mercat de vols europeus i intercontinentals radicats a Barajas. Spanair va fer una aposta molt important a l'aeroport de Barcelona on volia ser el primer operador. No se n'ha sortit. Vueling té congelat el seu plà d'expansió i la familia Lara va boja per treure's de sobre, a bon preu, l'accionariat que té d'aquesta companyia. Lo lògic seria que Clickair, (que també té uns números de pena que no té collons ni de publicar i que també ha congelat el seu plà d'expansió), llancés una OPA sobre Vueling a mig plaç. Mals temps per l'aeroport de Barcelona que llavors veuria com cap aerolinea de l'Estat jugaria fort per aconseguir estar en una posició competitiva respecte a Iberia a aquest aeroport (ai que ens menjarem la nova terminal....).

D'altra banda, les dues competidores futures d'Iberia en el terreny domèstic, EasyJet i Ryanair trigaran anys a estar en una posició forta per plantar cara a la nostra estimada Iberia que reforçaria encara més tots els seus vols al megahub de Madrid.

No tot són males notícies. No estem tant fotuts. Continental Airlines ha anunciat que tindrà un segon vol diari a Nova York a partir del mes de Juny. Delta ja en té onaltre de diari a NYC. American Airlines obrirà també al Maig una conexió diaria amb NYC. Com omplirem 4 vols diaris a NYC?? Impensable fa uns anys. A més, el vol d'Atlanta de Delta ara opera tot l'any. El de Philadelphia de Usa Airways torna al Maig. I el de Toronto que ja veurem si es repeteix. S'ha de seguir aquest camí, però si desde el mercat interior no s'ajuda ho tenim molt cru.

Ah! Per cert, Iberia va anunciar que com pertany a la mateixa aliança que American Airlines, (Oneworld), oferirà el vol en codi compartit, quin detall més maco, gràcies!!! Que cabrons, tenen que venir de fora per possar-nos un avió d'American a NYC i llavors ens fem els homenets i també l'oferim perquè no tenim més pebrots....
Crec que potser a l'estiu també tenim lloc per un vol a Miami, però bé, es el que tenim o ens mereixem, ja que si la gestió de l'aeroport fos en part nostra i privada, potser podriem competir amb altres aeroports de la nostra àrea d'influència.

Per cert, Girona va que se las pela amb els Ryanair, 6è aeroport de la Peninsula, i a Reus els Ryan també entran en escena forts a partir del tercer trimestre del 2008. Tenim tres aeroports i molt turisme, ara només hem de possar molt de seny i una mica de rauxa. En això també ens la juguem, moltes multinacionals tenen molt en compte aixó a l'hora d'establir centres d'excelència a grans ciutats.

Ho sento pel rollo a qui no li agradi això dels aeroports. A mi m'encanta. Una vegada més passarem com els cornuts i pagarem el beure. Un país que no para d'acumular derrotes. Se'n veu una més. Son tontos, menys esforç identitari i més pebrots per defensar el que es just. Més high politique, més estar al costat dels alts empresaris i grups financers forts que són els que poden canviar el rumb de les cosses. Molts cops si semblem de poble, com diuen a Madrid , una mica "provincianos", incapaços de ser majors d'edat i buscar-nos les garrofes (com molt bé hem fet amb el Bread & Butter o el saló 3GSM).

No hay comentarios: