lunes, 25 de febrero de 2008

Debat Zapatero-Rajoy.

Estem a un país poc acostumat als debats, on les grans decisions normalment es decidexien "por el artículo 33" i per persones amb menys C.I. del que té que escoltar la lliçó magistral del "crack mundial", (excepte en pocs casos on del debat de les diferents idees exposades per diferents individus s'extreu un mix de totes, ja que ningú mai té la raó ni la visió absoluta de les cosses).

El nivell polític no es diferent. Tots sempre tenen raó, el rival es desqüalificat fins a l'infinit i es busca la prova del nou que es incapaç de fer res bé. Es el el tercer cop a la meva vida que veig un cara a cara, (els últims dos era quan tenia 19 anys i votava per primer cop a unes eleccions generals), i realment, m'ha agradat. En el debat d'avui hi ha hagut una mica de tot, dades, posicionaments d'idees, demagogia, desqüalificacions, etc, etc).

Abans del debat, estava molt espantat. Sempre he valorat d'en Rajoy la seva fina ironia i la capacitat per dir les cosses d'una forma senzilla i entenedora. Considero que ha estat molt brillant en la seva primera intervenció, per a mi, la millor de totes, de llarg (encara que llegís del paper, onaltre tema pendent, falten oradors com els d'abans).

Rajoy, en el tema econòmic, ha fet el que tocava, com la macro va bé, ha baixat a la microeconomia, ha estat aprop del que nota la gent, que la llet, les patates, els ous, el pà, etc, etc, cada dia valen una mica més i que han pujat molt els preus. Com a economista, sincerament, no sé encara que cony pot fer un govern en aquest tema, com no sigui "nacionalitzar" la producció i la distribució d'aquests productes de primera necessitat. Si som capitalistes, ho som amb totes les conseqüències i, mentre hi hagi mercat, també hi ha persones que especulen amb els preus de les cosses, petroli, cereals, matèries primeres, accions, etc, hem de recordar que els especuladors algun dia també hi perden i desapareixen quan no hi ha negoci. Crec que tot l'altre es demagogia pura. Questió d'oferta i demanda, (i especulació, of course).

El Zp, ademés d'anar una mica-bastant millor vestit (qui cony li ha donat el traje al Rajoy, les mànigues li anàven curtes), m'ha semblat una mica més seriós del normal. Crec que li ha faltat ensenyar més el seu "talante" i que potser, la tensió del debat, li ha fet estar una mica diferent del ZP que coneixem.

Per a mi, ha estat brillant en dues rèpliques, la d'ETA i la de l'Estatut. La d'ETA es de llibre, mai cap partit polític ha estat en contra del que hagi fet el govern de torn en matèria antiterrorista, m'ha agradat la fermesa i la convicció en la que s'ha expressat. La de l'Estatut de Catalunya i la fotocopiadora que van fer servir per fer l'Estatut Andalús també ha sigut una rèplica brillant. Crec que ha guanyat bastant vots per aquestes contrades amb la defensa que ha fet de l'Estatut i el paper "barroer" d'aquesta forma de fer oposició del PP.

No m'ha agradat gens que a aquestes alçades en Rajoy encara acusi al Zp d'haver agredit a les víctimes del terrorisme. Sense comentaris. Què pot pensar un familiar de qualsevol tendència política i origen quan veu a aquest subjecte dir això, mentre ell ha perdut a un familiar??? No tinc la balança per medir les agressions.

En definitiva, cadascú ha anat a la seva i ha passat de donar opcions de futur. S'ha mirat el passat i no s'ha explicat que es farà. El pitjor de tot es que com algun dia hi hagi la necessitat de que aquests dos partits s'uneixin per tirar el país endavant, "anem aviaos", no es poden ni veure. Quina diferència amb els alemanys que s'han unit per treure el país de la depressió económica....

El més graciós de tot es que ningú treurà majoria absoluta i, com sempre, los "nacionalismos insaciables" treuran les castanyes del foc i decidiran qui governa. Bé, els nacionalistes o algú altre, perquè al pas que anem no sé si quedaran altres forces polítiques. He vist una entrevista al Llamazares i m'ha fet pena, pobre home, a aquest pas treurà un escó o dos amb un milió de vots.

Bueno, acabo de llegir que Antena 3 dona guanyador a Zapatero amb el 45% dels entrevistats enfront al 39% de Rajoy. Jo ho he vist molt igualat. Si la tele de la dreta diu això, potser algú que s'ho faci mirar. Cuatro ha donat guanyador a Zp per 45% a 33%. El Mundo dona guanyador a Rajoy 58% a 42%. El País dona 53% a 39% a favor de Zp.

Bé, com a resum, per a mi no ha servit per res el debat, el que vol votar ZP ho farà igualment, el que volia votar Rajoy abans del debat farà el mateix, i l'indecís ho té pitjor que abans de començar, perquè no s'ha enterat de res del que volen fer aquests dos "pardals".

Sobre el tema del debat, el Zp ha fet el debat perquè sap que necessita una participació mínima del 73-74% per guanyar, sino anda que faria el debat. En Rajoy ja va demostrar fa quatre anys la més mínima sensibilitat per mostrar una mica d'interés en fer un debat. Com a mínim, el Zp ha demostrat, encara que també se li pot retreure necessitat, més sentit democràtic, (si es democràtic que en un sistema polític multipartidista hi hagi un debat a dos), que en Rajoy.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Felicitats pel blog. Guanyarà Zapatero, curiosament , si el vot ocult del PP no és massa elevat. Com és possible que no puguin amb ell? No és González, evidentment. No planteja una gran victòria (vol guanyar pels pèls). No se sap molt bé què vol. Però no el superen. Rajoy és sòlid, però li sobra el partit que té. Un partit de dret liberal i tranquil·la podria descavalcar el PSOE, però el radicalisme del PP limita el seu propi creixement.
Em va sorprendre en Solbes. No sabia que comunicava tan bé. Ha aconseguit, sorprenentment, que l'economia sigui un punt fort del PSOE en aquesta campanya. En fi, pel segon debat, ja veurem si Rajoy ataca en els punts dèbils del PSOE (crec que immigració i educació). Si insisteix en la conya catalana o en el terrorisme, se suïcida políticament.